Центар за обуку јединица за мултинационалне операције - Обука


Oбукa у Центру за обуку јединица за мултинационалне операције реализује се по принципу модула који се надограђују и надовезују један на други.
– Постоје четири модула: 1. модул: Академска обука, 2. модул: Обука послуга, посада и одељења, 3. модул: Реализација заједничких вежби, 4. модул: Реализација гађања из личног и колективног наоружања.

1. модул – Академска обука
Обука се изводи у учионицама, на симулаторима и тренажерима. У саставу Центра за обуку јединица за мултинационалне операције тренутно се налази Центар за самостално учење енглеског језика, али се очекује и испорука осталих симулатора и тренажера за обуку неопходних за опремање Симулационог центра.


2. модул – Обука послуга, посада и одељења
Oбука се изводи на полигонима, у приближно реалним условима. Јединице на обуци су у могућности да спроведу све стандардне оперативне процедуре у извршавању задатака у мултинационалним операцијама, као што су: патроле, конвоји, контролни пунктови, реакција на инциденте у бази, осматрање у додељеној зони, контрола масовног окупљања и побуне, претрага терена, хелио маршалинг и медицинска евакуација повређених и оболелих.

Тренутно су на полигону изграђена два истурена базна кампа и један стални контролни пункт. У оквиру полигона су израђене саобраћајнице.

3. модул – Реализација заједничких вежби Полигон „Рујан” са својим топографским карактеристикама обезбеђује велики маневарски простор јединицама на обуци.

У зависности од сценарија вежбе, на полигону „Рујан” могуће је реализовати вежбе на терену за јединице закључно са батаљонским нивоом.

4. модул – Реализација гађања из личног и колективног наоружања

Обука у овој фази реализовала би се на Стрелишном комплексу „Вртогош”, где ће се изводити:
 гађања из пешадијског оружја,
 гађања из конвоја,
 квалификациона гађања,
 ситуациона гађања,
 обука са бојним МЕС,
 гађања са РОБ,
 гађања из пиштоља и револвера,
 гађања из ручног ракетног бацача.