Поморске снаге Европске уније у Сомалији


Војна операција поморских снага ЕУ у Сомалији (EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA) успостављена је у децембру 2008. године у складу са резолуцијама СБ УН број 1814, 1816, 1838 и 1846.

Снаге у операцији EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA ангажоване су на спречавању, превенцији и сузбијању деловања пирата и оружаних пљачки дуж обале Сомалије.

Припадници МО и ВС отпочели су учешће у EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA, обуком два официра речних јединица, на француском броду „Ф 730 Флореал”, од 21.октобра до 23.новембра 2011. године. Aнгажовање официра МО и ВС у Оперативној команди мисије у Нортвуду, Велика Британија, отпочело је 2013. године упућивањем два официра и једног подофицира на позиције у саставу Оперативне команде. Током 2017. године бројно стање припадника МО и ВС у саставу Оперативне команде повећано је за још два официра. Током 2020. године бројно стање припадника МО и ВС у саставу Оперативне команде умањено је за једног официра.

Команда снага је 29. марта 2019. године из Нортвуда премештена на југ Иберијског полуострва, у место Рота, Краљевина Шпанија.

Аутономни тим за заштиту бродова у оквиру Светског програма за храну састава од 12 лица ангажује се у водама Индијског океана, једном годишње, на период од четири месеца. До сада је у операцији извршено 8 ротација аутономних тимова.