06.12.2021
Евалуација вода за заштиту снага за учешће у мисији УН у Либану


У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ код Бујановца ове недеље је реализована тродневна тактичка вежба „Српски штит“ у оквиру припрема за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

На вежби је проверена оспособљеност вода за заштиту снага из састава Команде за обуку за извршавање наменских задатака у мисији, у условима који су прилагођени онима у зони операције.

Праћени су и оцењивани поступци у случају напада на базу, рад на сталном контролном пункту и осматрачкој станици, организација рада у бази, поступци са минско-експлозивним средствима и решавање других задатака.

Контролу правилности радњи и поштовања међународних стандарда обучености које јединица треба достигне извршио је евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије, а резултати провере су показали да је јединица у потпуности спремна за ангажовање у мировној операцији у Либану.

Војска Србије ангажује вод за заштиту снага у мисији Уједињених нација у Либану од 2014. године. Основни задатак нашег вода, који се налази у саставу италијанског контингента, је обезбеђење базе у којој су смештене снаге Уједињених нација