29.05.2020
Међународни дан мировњака УН


Данас је (29. мај) Међународни дан мировњака УН, установљен резолуцијом 57/129 Генералне скупштине децембра 2002 године. Уједињене нације славе овај дан као један од својих највећих празника.

Србија и Војска Србије учествују у изградњи и очувању мира и доприноса безбедности у свету дуже од пола века.

Као стабилан партнер Уједињених нација, Војска Србије наставља традицију Оружаних снага бивше Југославије (ЈНА), која је отпочела ангажовање у мировној операцији Уједињених нација 1956. године, ангажовањем Одреда у мисији UNEF на Синају. Након Синаја, наши војници су давали допринос одржавању мира и безбедности у Јемену, ДР Конго, Ирану, Ираку Намибији, Анголи, Источном Тимору, Бурундију, Либерији, Обали Слоноваче, Чаду...

Припадници Министарства одбране и Војске Србије тренутно учествују у пет мировних мисија Уједињених нација (у ДР Конго-MONUSCO, на Кипру-UNFICYP, у Либану-UNIFIL, на Блиском истоку-UNTSO и у Централноафричкој Републици-MINUSCA) и четири Војне операције Европске уније (у Сомалији-EUTM Somalia и EUNAVFOR Somalia-Operation ATALANTA, у Малију-EUTM Mali и у Централноафричкој Републици-EUТM RCA).

У девет наведених мировних мисија ангажован је 281 припадник МО и ВС, од којих су 42 припаднице женског пола.

Као организациона јединица која активно врши избор, селекцију, припрему, упућивање и индивидуалну обуку пред упућивање и учествује у обуци јединица и координира учешће припадника Министарства одбране и Војске Србије у мировним мисијама, Центар за мировне операције Оперативне управе (Ј-3) ГШ Војске Србије сваке године на овај дан даје свој скроман допринос обележавању Дана мировњака исказујући на тај начин дужно поштовање бившим и садашњим учесницима мировних мисија.