06.07.2016
Признања за српске мировњаке у ЦАР


На позив команданта мисије EUMAM, бригадног генерала француских оружаних снага, Доминик Лужела, 12 припадника српског контингента ангажованог у мисији MINUSCA у Централноафричкој Републици и четири припадника ВС ангажована у мисији EUMAM присуствовала су свечаном пријему у команди мисије EUMAM.

Пријем је организован поводом окончања мандата мисије ЕUМАМ која од јула месеца прелази у ЕUTM (саветодавна мисија ЕУ у ЦАР).

Значајно је истаћи да је свечани пријем организован искључиво у знак поштовања и изузетне сарадње са контингентом Војске Србије ангажованим у мировној мисији MINUSCA, те је од 32 лица која су присуствовала свечаном пријему било чак 16 припадника Војске Србије.

Поред наших медицинских радника, пријему је присуствовало само уже руководство мисије EUMAM на челу са командантом мисије бригадним генералом Доминик Лужелом и начелником штаба, пуковником Хуан Мартином, припадником ОС Краљевине Шпаније.

Посебну част српском санитету и Војсци Србије у целини представља и чињеница да су остале званице били појединци који су посебно сарађивали са припадницима ВС, посебно припадници ОС Аустрије, Шведске и Француске као и других земаља Европске уније.

Командант контингента Војске Србије у мировној мисији MINUSCA, пуковник Никола Дејановић је руководству мисије EUMAM уручио пригодне протоколарне поклоне и захвалио jе на подршци коју су српска војна болница у MINUSCA и медицински тим у ЕUМАМ имали од стране команде мисије Европске Уније.

Генерал Лужел је приликом пријема, позвао команданта контингента, команданта болнице и штабног официра за оперативне послове да присуствују завршној церемонији додели медаља припадницима мисије ЕUMAM.

Приликом постројавања генерал Лужел је позвао припаднике SRBCON 3 да стану у строј. На самом почетку говора генерал Лужел се обратио тројици припадника SRBCON 3 речима захвалности за пуну подршку мисији ЕUMAM у смислу пружања подршке њиховој болници нивоа 1, пуној сарадњи и координацији активности са мисијом ЕUMAM, те истрајном и професионалном приступу обавезама припадника Војске Србије и жељи да се истински помогну напори ЕУ и УН у циљу промоције мира и стабилности у Централноафричкој Републици.

По завршетку говора, генерал Лужел је позвао четири припадника MINUSCA да приме медаље ЕУ (тројицу припадника ВС и једног припадника ОС Француске) указавши при томе још једном признање и захвалност за допринос Војске Србије мисијама мира и стабилности, посебно за активну подршку српске војне болнице и контингента Војске Србије мисији ЕUMAM у Централноафричкој Републици.

Припадници Војске Србије ангажовани су од 2014. године у Централноафричкој Републици у две мултинационалне операције. У војној операцији Европске уније EUMAM RCA ангажован је српски санитетски тим (лекар и три медицинска техничара), а у мировној мисији Уједињених нација MINUSCA, ангажован је контингент са 68 припадника Војске Србије (већином војномедицинског особља у саставу Војне болнице нивоа 2), два припадника Војске Србије на штабним дужностима и два војна посматрача.