18.12.2014
Такмичење у војничким вештинама у мисији на Кипру


Takmičenje u vojničkim veštinama u misiji na KipruНа полигонима у УН Заштићеној зони (UNPA - United Nation Protected Area) у Никозији, на Кипру, почетком децембра одржано је традиционално такмичење у војничким вештинама(UNFICYP Military skills competition).

У такмичењу које се одржава сваких шест месеци више од 35 година, током година правила су се мењала, али је циљ остао исти - пружити максимум и донети победу свом тиму. Дисциплине које се стављају пред такмичаре тестирају њихову физичку и менталну снагу, вештине у вожњи и остале војничке вештине.

Такмичењу је приступило осам екипа, по две из сва три Сектора, екипа из Команде Мисије (HQ UNFICYP) и екипа Мобилне резерве (MFR - Mobile Forces Reserve). Једине две екипе које су у свом саставу имале по једну припадницу нежнијег пола биле су екипе из Сектора-4, словачко-српска екипа „АЛФА“, са разводником Мирјаном Баловић и мађарско-српска екипа „БРАВО“ са десетаром Анитом Арнот.

Са освојених 710 бодова од могућих 800, по први пут у историји такмичења, мађарско-српски тим заслужено је освојио прво место и трофеј.

Победнички тим је чинило 5 припадника Оружаних снага Мађарске и 3 припадника Војске Србије, без чије велике пожртвованости и привржености тиму, по речима осталих чланова тима као и најодговорнијих старешина из мађарског контингента, победа не би била могућа.

Престижни трофеј уручила је Командант снага у Мисији на Кипру генерал-мајор Кристин Лунд.