24.05.2021
Министар Стефановић на испраћају наших мировњака у Либан


Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас у панчевачкој касарни „Народни херој Стевица Јовановић" свечаном испраћају контингента припадника наше Војске који ће током наредних шест месеци бити ангажовани у мултинационалној операцији Уједињених Нација UNIFIL у Републици Либан. Министар Стефановић том приликом поручио је српским мировњацима да је уверен да ће они своје задатке извршавати часно и предано и да ће представљати Србију на најбољи могући начин понашајући се онако како то доликује српском војнику.

– Ви сте прошли строге селекције. Није било лако доћи до тога да неко буде упућен у мировну мисију и знам шта је све потребно да испуните од критеријума да бисте уопште били узети у обзир. Ви, који сте данас пред нама, ви сте изабрани као најбољи који ће представљати боје наше земље. – истакао је министар.

Стефановић је додао да ће наши припадници у мисијама Уједињених нација, посебно у мисији која је највећа мисија у којој Војска Републике Србије учествује, имати бројне изазове.

- Имаћете прилику да стекнете нова знања, имаћете прилику да покажете оно што сте научили током своје војничке каријере и прилику да представљате српску војску. Где год сам разговарао са страним представницима у оним партнерским земљама које се нама учествују у мировним мисијама, сви су без разлике истицали увек једну ствар, а то је да су припадници наше војске, тамо где учествују у мировним мисијама, у потпуности посвећени тим задацима и да су међу најбољима у сваком смислу. Од вас очекујем потпуно пожртвовање и да заиста боје наше земље представљате достојно, онако како то доликује Републици Србији. – истакао је министар Стефановић у свом обраћању.

Министар је подсетио и на то да мултинационалне операције носе одређене ризике што подразумева више опреза и поштовање свих правила и затражио од наших мировњака да буду онакви какви су били у својим редовним јединицама. Он је подвукао и потребу да се води рачуна о епидемији ковида и свему другоме што би могло да угрози њихово здравље.

– Што се тиче ваше безбедности, уверен сам да ћете ви, заједно са вашим старешинама, предузети све што је потребно да би сви наши људи били безбедни у сваком тренутку. – нагласио је министар и додао да ћемо будно пратити сваки догађај у Либану и бити спремни да реагујемо и помогнемо у заштити безбедности наших припадника.

– Ја вам желим срећан пут, војничку срећу и успешно извршење свих задатака! Живела Војска Србије! Живела Србија! – поручио је министар одбране.

Мајор Зоран Цвејић, командир пешадијске чете, примајући државну заставу из руку министра Небојше Стефановића захвалио је на указаној части.

– Ово свето знамење нас обавезује да све задатке извршавамо одговорно и пожртвовано чувајући част српског војника. Уверевам вас да ћемо са поносом представљати Војску Србије! – рекао је мајор Цвејић.

Припадници Војске Србије ангажовани су у мисији UNIFIL у Либану од децембра 2010. године. Од укупно 177 припадника наше Војске који се налазе у мисији UNIFIL у оквиру ове ротације биће замењено 142. Главницу тог броја чине припадници пешадијске чете из састава Прве бригаде Копнене војске.