18.05.2021
Курс за заштиту цивила у мировним операцијама


У организацији Центра за мировне операције, почео је међународни курс „Заштита цивила у мировним операцијама“, који се ове године због пандемије заразне болести ковид 19 одвија путем интернета.
 
Циљ петодневног курса је оспособљавање полазника за разумевање концепта заштите цивила у мировним операцијама Уједињених нација, у складу са мандатом мисије и правилима ангажовања.

Програмом су обухваћени савремени изазови и приоритети мировних операција, основе концепта Уједињених нација о заштити цивила, имплементација заштите цивила и родне перспективе у мировним операцијама, те представљање практичног искуства из мисија Уједињених нација.
 
На курсу су ангажовани инструктори Центра за мировне операције и гостујући предавачи из Центра за обуку за операције подршке миру из Босне и Херцеговине, Центра за мировне операције из Мађарске, Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије и Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице.
 
Осим припадника Министарства одбране и Војске Србије, курс похађа и 43 припадника страних оружаних снага из 31 државе, са пет континената. Велико интересовање за учешће на овом курсу признање је квалитета обуке и припрема које Војска Србије спроводи за потребе учешћа у мировним операцијама.