21.04.2017
УСКРС У ЛИБАНУ


Јутро...
Први зраци сунца обасјавају базу српских војника у мировној мисији УН у Либану, симболично названу ,,Дрина“. Цвркут птица употпуњује идилични призор. Рекло би се да је ово јутро као и свако друго где тишину ремети само бат чизама војника који иду или се враћају са задатка. Међутим, данас је мало другачије. Данас у Либану обележавамо Васкрс.Нема оне уобичајене јутарње тишине, све је живо и убрзано. ,,Xристос Васкрсе“, ,,Ваистину васкрсе“ и ,,Срећан Ускрс“ су најчешће речи које се чују овог јутра. Такве речи се упућују прво својим најмилијима,својој породици. Међутим, нама су породице „тамо далеко“ и овде у Либану немамо никог ближег него своје колеге. Цела база је једна велика породица која сложно и ведро припрема обележавање Васкрса. Спрема се велико славље.

Традиционално српско гостопримство неће изостати, па ће у бази ,,Дрина“ данас боравити не мали број гостију који ће имати прилику да осете дух прославе Васкрса у Србији. Данас ће гости са свих меридијана уживати у специјалитетима српске кухиње које су спремали наши војници. На менију ће се наћи сарма, пасуљ пребранац, месо са роштиљa, колачи, кифлице са џемом и кремом, штрудле са маком и пекмезом, торте и, наравно, васкршња јаја и погача.

Спремање овако велике и богате трпезе није било ни мало једноставно, првенствено због недостатака артикала који се користе за припремање наших јела, а који нису уобичајени у Либану. Један од њих је и фарба за јаја. Међутим, за наше војнике овај проблем је био лако премостив, па су се окренули традиционалном фарбању васкршњих јаја по рецепту наших бака уз помоћ луковине, коприве и цвекле. Тако су се на трпези нашла савршено офарбана јаја јарко црвене боје.Било је занимљиво гледати војнике из Шпаније, Индонезије, Салвадора, Непала, Француске и разних других држава којима је овај обичај потпуно непознат, посебно војницима Индонезије и Непала, како се међусобно куцају јајима. У овим ,,надметањима“ није било губитника, јер је радост у очима и осмеху побеђеног била топла и искрена. Имали су прилике да учествују у обичају који нису познавали до данас, а опет тај обичај је повезао људе различитих држава, вера, култура, навика.....

О кулинарском умећу наших кувара, заиста не треба трошити речи, јер је укус доброг јела светски језик и не мора се преводити. Тражила се ,,репета“, посебно за сарму и пасуљ пребранац. Обележавање Васкрса је протекло свечано, весело и поносно, гости су били и више него задовољни, а наши војници су се још једном показали као велики људи отвореног срца.

Задовољни смо. Данас смо показали своје право лице, лице војника Србије које је толико препознатљиво, сада већ и у свету. Дуго одвојени од отаџбине, од својих породица, најмилијих, али полета и радости не мањка.

Спушта се вече над базом... Све је мирно, а тишину само на тренутак прекине хук сове у даљини.

Нема веће радости и среће када вам је негде у туђини дато поверење да најбоље представите нешто своје, своју, нашу Србију!

поручник Срђан Петковић