10.10.2016
Српски мировњаци у Либану победници такмичења у фудбалу


Srpski mirovnjaci u Libanu pobednici takmičenja u fudbaluСрпски војници у мултинационалној операцији УНИФИЛ у Либану, поред својих основних задатака, често учествују и на такмичењима која се организују на различитим нивоима Мисије. Можда најтеже такмичење до сада, а сигурно најкомпликованије јер се до спортског борилишта путовало два сата из Сектора Исток у Сектор Запад, организовао је батаљон из Гане и то такмичење у фудбалу.

Иако српска фудбалска екипа није одиграла ни једну утакмицу заједно и већина фудбалера никада није ни играла велики фудбал, прихваћен је изазов да се српски војници такмиче са екипом домаћина Гане, екипом финско-ирског батаљона, затим екипама Индонезије, Танзаније, Индије и Малезије. У четвртини финала побеђена је изузетно борбена екипа Индије резултатом 3:2 (1:2), затим је у полуфиналу екипа српског контингента била боља од Малезије резултатом 3:0 (1:0), док је у финалу савладана екипа домаћина из Гане са 1:0 (0:0).

О каквом се спортском успеху српских војника ради, говори чињеница да фудбалску екипу Гане чине фудбалери који су већином чланови репрезентације своје војске. Међутим, и овога пута, до изражаја је дошао много пута помињани српски инат. Умеће и искуство је замењено фантастичном борбеношћу. Идеја команданта контингента потпуковника Виктора Добрића да сви српски војници, из оба Сектора и база 7-2, 9-66 (Сектор Исток), 1-26 и команде Мисије у Накури (Сектор Запад) учествују у такмичењу уродила је плодом. По први пут, представници свих јединица које обављају дужност у МнОп у Либану били су актери једног овако великог спортског догађаја, а медаље су управо биле суђене - шампионима, који су овога пута били бољи од војника који су представљали више од једне и по милијарде становника Земље!