28.09.2016
Конференција Међународне асоцијације центара за обуку за мировне операције


Konferencija Međunarodne asocijacije centara za obuku za mirovne operacijeУчешћем начелника Центра за мировне операције пуковника др Миливоја Пајовића на 22. годишњој конференцији Међународне асоцијације центара за обуку за мировне операције (IAPTC – International Assosiation of Peacekeeping Training Centers), која се одржава у Сарајеву од 26. до 30. септембра, Центар за мировне операције постао је члан те престижне асоцијације.

Као највећа глобална асоцијација сродних институција и иницијатива, IAPTC служи као платформа за размену искустава и идеја у вези са обуком за мировне операције у складу са новонасталим изазовима и захтевима, а на годишњим конференцијама се, поред експертских разговора у вези са непосредним припремама и обуком за мировне операције, дају и смернице за рад земљама контрибуторима али и препоруке Организацији УН чији представници активно учествују у њеном раду.

Овогодишњој конференцији присуствује 250 делегата из 56 земаља, односно из 125 различитих институција, а организацију конференције 2017. године прихватио је Египат.

Поред регионалнe Европскe асоцијацијe центара за обуку за мировне операције (EAPTC), чији је члан Центар за мировне операције постао у мају ове године, IAPTC Конференција представља јединствену прилику за сублимацију искустава из обуке за учешће у мировним операцијама, а која према доктринарним документима УН представља заједнички напор земаља чланица, конкретне мировне операције и ОУН.