27.07.2016
Реновирање куће у Деир Мимесу


Renoviranje kuće u Deir MimesuЖивот и рад српских војника, припадника контингента Војске Србије, који своје задатке извршавају у саставу шпанског батаљона, одвија се по строго дефинисаним правилима и прописаним нормама Уједињених нација, а у складу са мандатом Mисије. Поред редовних задатака, српски војници пружају подршку цивилно-војној сарадњи Мисије у зони одговорности чете. То је прилика да се поред војничких вештина, професионализма и умећа, испоље знање и хуманост на делу.

Припадници контингента Војске Србије, настављају да одржавају континуитет боравка српског војника у Либану, већ деценију. Сваки од стотине војника, који су били део МнОп UNIFIL, дао је свој лични печат, и уденуо га у мозаик који непогрешиво осликава слику нашег народа, а о којој домаћини имају само речи хвале. У том духу и припадници 4. бригаде Копнене војске су наставили сарадњу са невладином организацијом „CARITAS“, а коју су успешно започели припадници 3. бригаде КоВ. Наиме, ради се о пружању помоћи сиромашној либанској породици у Деир Мимесу, селу у близини базе у којој је смештена чета српског контигента. Помоћ се огледа у реновирању породичне куће и побољшању услова за становање.

Поштујући војничке стандарде и руководећи се њима, старешине и војници са базе 9-66 су у реализацију активности почели са командирским извиђањем, стручним извиђањем од стране старешина и војника, набавком материјала и алата, у договору са шпанским батаљоном и реализацијом радова на санирању стамбеног објекта. Радови у кући су подразумевали поправку резервоара за воду, који се налази на крову куће, санирање плафона, глетовање три просторије и кречење целог спрата куће. Renoviranje kuće u Deir Mimesu

Прликом првог сусрета домаћини су нам показали резултате помоћи коју су им пружили припадници претходног контигента а који су били одлични, па домаћини нису крили задовољство због наставка сарадње са српским војницима. Након завршетка извиђања донета је одлука да ће припадници контигента Војске Србије помоћи и пружити максимум, како би својим присуством и радом на терену, у директном контакту са цивилним становнишвом, унапредили сарадњу и односе у зони операције, а самим тим одржали, и повећали, углед који Срби имају међу Либанцима. Тиме је остварен и један посебан циљ, а то је да се на прави и хуман начин репрезентује Република Србија и Војска Србије.

Renoviranje kuće u Deir MimesuПрема речима војника који су били директно ангажовани на извођењу радова, домаћини су учинили да се осећају као код куће. Радови су трајали четири дана, а да српски војници осим патролирања одлично обављају и друге послове, уверили су се сви који су имали прилике да виде резултате рада.

Из свега наведеног, може се закључити да у МнОп UNFIL свако на свој начин доприноси испуњењу задатака из мандата Мисије. Припадници контингента, поред редовних активности, а захваљујући пре свега свом професионализму, стручности, доброти, па и шарму, иза себе граде мостове пријатељства и поверења са либанским становништвом. Остаје нам само да им пожелимо да буду истрајни и верни синови и кћери отаџбине Србије до краја своје мисије и да их крајем новембра поносно дочекамо.