25.06.2015
Контингент Војске Србије стигао из Централноафричке Републике


Контингент Војске Србије стигао из Централноафричке РепубликеПрипадници Војске Србије који су претходних шест месеци били ангажовани на медицинском збрињавању особља у мисији УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA) стигли су данас у Београд. Њих 68 на аеродрому „Никола Тесла“ дочекали су министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Министар Гашић пожелео је добродошлицу пристиглим припадницима Војске Србије и захвалио за све што су учинили како би обезбедили услове за пријем наредних ротација.

-Хвала им на томе. Они су, онако како доликује српском војнику, достојанствено, часно, професионално и одговорно извршили своју мисију и показали да се српски војник разликује по свему од осталих, рекао је министар одбране.

Према његовим речима, веома је значајно за Војску Србије да учествује у 10 мисија, најавио учешће наших мировњака и у новим мисијама током ове године и истакао да у наредном периоду можемо да очекујемо више од 670 припадника Војске Србије у мировним операцијама широм света, чиме је „дипломатска офанзива репрезентовања Србије у свету, уз помоћ Војске Србије, испуњена“.

Контингент Војске Србије стигао из Централноафричке РепубликеКомандант контингента пуковник Миливоје Пајовић поносан је на успешно извршену мисију у Централноафричкој Републици.

-После 195 дана сам у Београду, и хтео бих да известим министра одбране и начелника Генералштаба да је на 4.505 километара од Београда, у српској бази „Морава“ у Бангију, стање редовно. Извршена је успешна ротација између првог и другог контингента. Сви су безбедни и здрави. Болница је коначно опремљена. Претходних шест месеци водили смо битку са снабдевањем које је веома отежано, јер се до прве луке путује 70 дана, одакле се допремају лекови и материјал. Доктори из наше друге ротације сада могу пуним капацитетом да покажу своје знање због којег их поздрављају „са обе руке“, истакао је пуковник Пајовић.

Припадници Војске Србије који ће наредних шест месеци бити ангажовани у мисији УН у Централноафричкој Републици, отпутовали су синоћ у зону операције.