23.04.2018
Курс о заштити цивила у мировним операцијама


У Центру за мировне операције од 23. до 27.априла биће реализован курс „Заштита цивила у мировним операцијама” - оперативни ниво (United Nations Protection of Civilians - UNPOCC - Operational level).

Циљ курса је оспособљавање слушаоца за разумевање концепта Заштите цивила у мировним операцијама УН у складу са мандатом мисије и правилима ангажовања на оперативном нивоу.

Носилац реализације курса је Центар за мировне операције. На курсу ће бити ангажовани инструктори из Центра за мировне операције, уз ангажовање инструктора из партнерских центара за обуку за учешће у мировним операцијама (Босне и Херцеговине, Мађарске и Аустрије).

Курс похађа 10 припадника МО и ВС, два припадника МУП Србије, по један припадник оружаних снага Белорусије, НР Кине, Босне и Херцеговине и Мировне операције Уједињених нација у Централноафричкој Републици (МнОп MINUSCA).

Курс који се реализује у складу са УН стандардима у обуци и који је проше године сертификован од стане УН свечано је отворио начелник Центра за мировне операције, пуковник др Миливоје Пајовић.