20.04.2018
Генерал Диковић с војним медицинарима који одлазе у мисије ЕУ


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је  у касарни „Бањица 2“ у Београду са војним лекарима и медицинским техничарима који ће бити ангажовани у мисијама Европске уније у Сомалији и Централоноафричкој Републици.
 


На дужност шефа санитетске службе и саветника команданта за медицинска питања у Мисији ЕУ за обуку безбедносних снага Централноафричке Републике (EUTM RCA) до краја овог месеца одлази мајор Бранко Савић из Команде РВ и ПВО. Он ће бити и старији национални представник у овој мисији, у којој су тренутно осим саветника команданта мисије за медицинска питања ангажовани и медицински тим нивоа 1 и тим за хитну медицинску помоћ, укупно седам припадника ВС. Војска Србије је ангажована у EUTM RCA од 15. децембра 2016. године, када су у мисију упућени четворочлани медицински тим нивоа 1 и двочлани тим за хитну медицинску помоћ.
 
У Мисију ЕУ за обуку безбедносних снага Сомалије (EUTM Somalia) наредних дана ће бити упућен једанаести медицински тим нивоа 1, са санитетским капетаном Сашом Јовановићем на челу. Војска Србије учествује у мисији ЕУ у Сомалији од 25. априла 2012. године, када је у команду мисије упућен штабни официр. Тренутно је у овој мисији ангажовано шест припадника ВС.