30.06.2017
Обележавање Видовдана у Либану


Припадници контигента Војске Србије који извршавају задатке у мултинационалној операцији Уједињених нација у Републици Либан (UNIFIL), обележили су Видовдан пригодном церемонијом у бази 9-66 „Дрина“.

Инспирисани умећем својих колега из претходне ротације, чије су вредне руке направиле реплику споменика на Газиместану, наши војници су први пут одали почаст српским јунацима погинулим на Косову пољу полагањем ловоровог венца. Уз звуке „Тамо далеко“ и поздрав почасног строја, венац су положили командант Сектора Исток, генерал Венансио Агуадо де Дијего и командант српског контигента у Либану, потпуковник Душан Мрдак. Церемонији су присуствовали представници цивилних и војних структура земље домаћина, мировњаци из  држава које су ангажоване у мултинационалној операцији UNIFIL. Пре почетка церемоније, отац Салим Николас Асад, свештеник православне цркве у Дер Мимесу, одржао је богослужење – парастос погинулим српским ратницима у свим претходним ослободилачким ратовима.

У званичном делу церемоније, потпуковник Мрдак је у свом обраћању упознао госте са значајем Видовдана за Србе, од Боја на Kосову до данас. Узвишене стихове у духу витешке епике на Косовском стубу, који казују путнику намернику високу цену слободе коју је плаћао српски народ пре више од шест векова, пренео је у свом говору на тло земље којом је пре више од два миленијума Исус ходао. Иако је Видовдан првенствено национални датум, укорењен у колективном сећању нашег народа као симбол отпора туђину, неговања херојства, патриотизма и националног бића, овај празник је посветио свим војницима широм света који су дали животе за одбрану своје земље. Као што су српски витезови на Косову пољу осим Србије, бранили и тековине тадашње европске цивилизације, тако су и мировњаци Војске Србије спремни да се несебично ангажују на очувању и изградњи мира, који је највећа тежња већине људи на свету.

Српски младићи и девојке, одевени у традиционалне ношње су са погачом, сољу и вином дочекали генерала Агуада и остале госте на пријему који је уприличен на крају церемоније. Скромно, али уједно и више него репрезентативно послужење, додатно је подстакло присутне госте да осете емоцију, традицију, културу и дух народа који је толико пута поднео велике жртве како за своју слободу, тако и за слободу и мир других народа. 

Спајајући војничку организацију, дипломатски наступ и домаћински амбијент, припадници Војске Србије су у далеком Либану учинили да се сваки гост, на дан када славимо и жалимо, на тренутак идентификује са српским народом, те да разуме и славу и патњу наше историје.