16.11.2016
Честитка министра одбране поводом Дана Центра за мировне операције


Свим припадницима Центра за мировне операције честитам 17. новембар – Дан Центра.

Настављајући традицију Одреда Југословенске народне армије дугу шест деценија, који је 1956. године упућен у састав UNEF I – јединица формираних при Уједињеним нацијама након завршетка израелско-арапског рата, на полуострво Синај, када је у овој мисији мандат тих првих мировних снага Уједињених нација био обезбеђење и надгледање прекида непријатељстава, Центар за мировне операције се од 2003. године поново ангажује у мултинационалним операцијама Уједињених нација.

Мисија Центра за мировне операције је концизно дефинисана и подразумева селекцију, избор, обуку, припреме и упућивање појединаца и тимова у мултинационалне операције, као и учешће у обуци јединица за мултинационалне операције, уз непрекидно праћење стања у мисијама где су ангажовани припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Уверен да ћемо и у наредном периоду значајно увећати присуство у мултинационалним операцијама Уједињених нација и Европске уније и да ће припадници Војске Србије, као и до сада, подједнако успешно одговарати изазовима и претњама и дати допринос очувању мира, стабилности и безбедности на регионалном и глобалном нивоу, честитам вам јубилеј.