19.09.2016
Курс за војне посматраче Уједињених нација


У Центру за мировне операције почео је тронедељни „Курс за војне посматраче Уједињених нација (UN Military Observers Course – UNMOC 2016)”.

Циљ курса је оспособљавање слушалаца за рад на дужностима војних посматрача у мировним операцијама, у складу са процедурама и стандардима Уједињених нација. Носилац реализације курса је Центар за мировне операције, који по трећи пут самостално реализује наведени курс.

Наставу на курсу реализује инструкторски тим Центра за мировне операције уз подршку команди КоВ, РВиПВО и КзО и ангажовање гостујућих предавача из Војске Србије, стручних лица ван МО и ВС са искуством из обављања виших дужности у мировним операцијама УН и ЕУ и по један инструктор из Међународног центра ОС Р. Аустрије (AUTINT), Центра за обуку за операције подршке миру (PSOTC) из Сарајева, Босна и Херцеговина и Центра за мировне операције (HDF PSTC) из Солнока, Мађарска.

Курс похађа укупно 19 официра слушалаца.

У прве две седмице курса тежиште је на реализацији теоријских садржаја од значаја за обуку слушалаца за дужности војних посматрача Уједињених нација, а у трећој седмици биће реализована практична обука у Центру за обуку јединица за мултинационалне операције у бази „Југ”.

Курс је значајан за укупан систем обуке припадника Војске Србије за учешће у мировним операцијама јер реализација испуњава годишње потребе МО и ВС за кандидатима за дужности војних посматрача у мировним операцијама. Поред тога, реализација наведеног курса је од значаја за унапређење укупних способности за реализацију националних и међународних курсева за учешће у мировним операцијама у Центру за мировне операције, јер овај курс спада у једне од најкомпликованијих у организационом смислу.

„Курс за војне посматраче Уједињених нација” је отворио начелник Центра за мировне операције, пуковник мр Миливоје Пајовић. Завршетак курса планиран је за 07.10.2016. године.