26.08.2016
Турнир у футсалу и баскету „три на три“


У периоду од 18. до 21. августа, у месту Маржајун, које се налази на пола пута између база где су смештени припадници српског контигента 7-2 и 9-66, одржан је турнир у футсалу и, све популарнијем, баскету „три на три“. Поред екипа домаћина, учествовале су и екипе либанске војске, екипе из околних места, као и екипе састављене од војника и старешина из српског контигента.

Иако се термин одржавања турнира преклопио са олимпијским играма у Рио де Жанеиру, спортистима није недостајало олимпијског духа. Напротив, промоција правих вредности, фер-плеја, моралног интегритета и борбеног духа, били су испољени код сваког од такмичара. Српски војници су имали прилику да се у четири дана одржавања такмичења сретну са противницима, али само на терену, и да одмере снаге у два популарна спорта. Такође, становници Маржајуна и околних места, имали су прилику да у непосредном контакту доживе припаднике Војске Србије ван њихових свакодневних дужности и да са њима размене искуства о спорту. Овакав вид цивилно-војне сарадње можда је и важнији од потрошеног новца на пројекте у локалној заједници, јер приближава народе, открива неке невидљиве везе међу њима и, на крају, представља нас онаквим какви заиста јесмо. Да се можемо похвалити и спортским успехом на такмичењу - можемо. Баскеташи су освојили прво место међу шест екипа, док су футсалери поклекли у финалу изгубивши једном голом разлике, заузевши друго место од осам екипа.

Међутим, више од свега, остају успомене. Можемо закључити да такмичари никада неће бити професионалци, да су се неки такмичили пред највећим бројем гледалаца икада, да нису имали најквалитетнију опрему, али такође можемо закључити да се ипак ради о правим спортистима. У сећању ће свакако остати лепо дружење, медаље као подсетник на успомене и понеки украдени поглед локланих девојака које нису криле подршку нашим спортистима.