21.06.2016
Испраћај тима за заштиту бродова у операцију поморских снага ЕУ „Аталанта”


У касарни „Растко Немањић“ у Панчеву данас је организован свечани испраћај Аутономног тима за заштиту бродова у војну операцију Поморских снага ЕУ „Аталанта”. Четврти пут по реду, Војска Србије у ову одговорну мисију упућује тим из састава Специјалне бригаде, који ће бити ангажован на заштити брода Светског програма за храну у Аденском заливу и приобаљу Сомалије.

Свечаном испраћају дванаесточланог српског тима присуствовали су представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, представници града Панчева, Српске православне цркве, као и породице припадника јединице који се упућују у МнОп.

Заставу Републике Србије командиру тима мајору Бранимиру Јанковићу уручио је командант Специјалне бригаде, бригадни генерал Зоран Величковић, који је члановима тима пожелео пуно среће и успеха у мисији.

Војскa Србије учествујe у Поморским снагама Европске уније у Сомалији (операција „Аталанта“) од 6. априла 2012. године, са прекидима, што зависи од потреба у зони операције. Тако су до сада у овој мисији ангажовани по два штабна официра и штабни подофицир у Оперативној команди у Нортвуду код Лондона, штабни официр у Команди снага на командном броду у Индијском океану и аутономни тимови за заштиту бродова Светског програма хране.

Тренутно су у операцији „Аталанта“ ангажована четири припадника Војске Србије: два штабна официра и штабни подофицир у Оперативној команди мисије у Нортвуду и официр речних јединица у Команди снага на командном броду у Индијском океану.