17.05.2016
Курс за националне планере у Центру за мировне операције


У Центру за мировне операције данас је почео први пилот курс Уједињених нација за националне планере, намењен обуци лица која се на националном нивоу баве планирањем и одржавањем мировних операција уз коришћење водећих докумената УН.

Десетодневни курс, у коме учествују 22 полазника из 17 држава, отворила је Симона Микулеску, шефица Канцеларије Уједињених нација у Београду, која је напоменула да он учесницима треба да пружи знања и вештине неопходне за планирање учешћа у мировним операцијама.

— Веома ценимо допринос Владе и Војске Републике Србије које су интензивиралеKurs za nacionalne planere u Centru za mirovne operacije активности обуке и слања персонала у међународне мисије, за шта данашњи скуп представља добар пример. Србија је, иако релативно нова учесница тих активности, веома успешна и ценимо ваш евидентни допринос међународним напорима за одржавање светског мира — истакла је Симона Микулеску.

Поздрављајући учеснике скупа, бригадни генерал Слободан Јоксимовић, начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране Министарства одбране, истакао је да је курс за Војску Србије својеврсна прекретница.

— Прошле године је сертификован наш први УН курс, а следеће ћемо, надамо се, верификовати још два, што показује нашу пуну посвећеност примени свих препоручених стандарда тренинга Уједињених нација, рекао је генерал Јоксимовићи и додао да ћемо након овог скупа, престати да будемо „млади и мали“ Центар који је још увек у потрази за својим местом у систему.

Учеснике курса поздравио је и шеф Интегрисане службе за обуку Уједињених нација Марк Педерсен, а отварању су присуствовали и заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Славољуб Јанићијевић и начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић.

Десетодневни курс који похађају представници војних и полицијских снага са различитим искуствима из Југоисточне Азије, Африке, Латинске Америке и Европе, представља добру прилику за имплементацију нових смерница за ангажовање у међународним операцијама, које су Уједињене нације прошле године установиле на такозваном „Хипо панелу“.

Центар за мировне операције је постао глобално видљив и препознат као кредибилан партнер УН, што доказује и поверење које му је дато да организује курс овог нивоа. Почетком месеца Центар је постао члан Европске асоцијације центара за обуку за мировне операције (EAPTC), а до краја године планира се учлањење и у светску организацију (IAPTC).