25.04.2016
Српски мировњаци у Централноафричкој Републици одликовани медаљама УН


Srpski mirovnjaci u Centralnoafričkoj Republici odlikovani medaljama UNУ бази српских мировњака, „МОРАВА“ у Бангију, у Централноафричкој Републици, организована је свечаност поводом Дана Војске Србије и поводом доделе УН медаља припадницима српског контингента ангажованим у мировној операцији Уједињених нација – MINUSCA.

Медаље су уручили Специјални представник генералног секретара УН за Централноафричку Републику Парфе Ананга Оњанга, заменик команданта војних снага MINUSCA генерал мајор Ахмед Шафхудин и директор подршке мисије Милан Тројановић.

Обраћајући се окупљенима, његова екселенција Парфе, захвалио је за изузетне резултате које је српски контингент постигао у пружању медицинске подршке војној, полицијској и цивилној компоненти мисије MINUSCA.

Srpski mirovnjaci u Centralnoafričkoj Republici odlikovani medaljama UNСпецијални представник генералног секретара УН за Централноафричку Републику је нагласио значај учешћа Војске Србије у седам мултинационалних операција Уједињених нација и четири Европске уније, чиме је Републику Србију окарактерисао као незаобилазан фактор стабилности и мира у свету. Такође, изнео је податак да бројем жена у контингенту, Војска Србија већ иде у корак с Резолуцијом УН и петогодишњим планом Уједињених нација да дуплира број жена у мисијама.

Завршни део свечаности обележио је дефиле контингента Војске Србије, који је, иако већином састављен од санитетског кадра, показао и одличну стројеву увежбаност.

Srpski mirovnjaci u Centralnoafričkoj Republici odlikovani medaljama UNОсим поменутих званица, поштовање српском контингенту својим присуством исказали су и командант мисије Европске уније у Централноафричкој Републици, француски генерал Доминик Лажел са сарадницима, најодговорније старешине војне и полицијске компоненте, те команданти јединица које су распоређене у Бангију, сарадници и пријатељи контингента.

О изузетно високом нивоу сарадње са другим контингентима, говори и чињеница да је командант индонежанског контингента за посебан допринос сарадњи две јединице уручио медаље индонежанских оружаних снага команданту српског контингента пуковнику Николи Дејановићу, команданту војне болнице потпуковнику Немањи Боровчанину и штабном официру за оперативне послове мајору Мирку Јовановићу.

У мисији MINUSCA осим 68 припадника Српске војне болнице, ангажована су и два официра на штабним дужностима и два официра на дужностима војних посматрача, који су данас такође примили УН медаље.